Správy zo Synody: Vo formácii kňazov chýbajú laickí experti a zasvätené ženy

Synoda biskupov o synodalite sa bude v najbližších dňoch zaoberať 3. modulom Instrumentum laboris zameraným na „miesta“. „Cirkev nemožno chápať bez toho, aby bola zakorenená v mieste a v kultúre“, povedal kardinál Hollerich, generálny relátor Synody. Prinášame aj niektoré z tém spomenutých na novinárskom brífingu v pondelok 14. októbra.

Pápež František bol dnes ráno 15. októbra prítomný na úvodnej modlitbe synody biskupov i na vystúpení generálneho relátora synody, kardinála Jeana-Clauda Hollericha, ktorý predstavil 3. modul Instrumentum laboris venovaný „perspektíve miest“, v ktorej „sa uplatňujú vzťahy“.

Členovia synody si budú v najbližších dňoch klásť otázku, „akým spôsobom či formou, vrátane tých organizačných a inštitucionálnych, sa bohatstvo skúsenosti“, ktorú prežívajú tento mesiac v Aule Pavla VI. môže stať dostupným Božiemu ľudu prostredníctvom obnovy našich cirkví.

Pondelkový novinársky brífing

Na brífingu pre novinárov v Tlačovom stredisku Svätej stolice včera zaznelo viacero tém, ktorými sa zaoberajú účastníci Synody biskupov: „rozhodovacie procesy“, „transparentnosť, zodpovednosť, hodnotenie“. „Účastníci Synody si v uplynulých dňoch vypočuli skúsenosti z Číny, Arabského polostrova, Amazónie, Seychelských ostrovov a pásma Sahelu týkajúce sa týchto otázok“. A práve tieto skúsenosti „poukázali na problémy, ako je napríklad ťažkosť nájsť súlad medzi kresťanskými tradíciami a miestnymi obradmi alebo s miestnymi občianskymi predpismi o manželstve“. Zaznelo tiež, že „Cirkev v minulosti zanedbávala rozmanitosť a komplementárnosť medzi kultúrami“.

Článok si môžete dočítať na Vatican News.

Zuzana Klimanová, Tiziana Campisi, Lorena Leonardi – Vatican News
Ilustračné foto: Markéta Zelenková / Člověk a Víra