V Jemene zavraždili štyri sestry Matky Terezy a 12 spolupracovníkov

V Jemene teroristi zavraždili štyri rehoľníčky z Kongregácie misionárok lásky a ich dvanástich spolupracovníkov. Nezvestný je saleziánsky kňaz, ktorý je pravdepodobne v rukách únoscov. Terčom útoku teroristov sa stalo charitatívne zariadenie pre seniorov v Adene, ktoré vedú sestry Matky Terezy. Starí a chorí obyvatelia charitatívneho domu sú nažive. Dve zo zabitých sestier pochádzali z Rwandy, jedna z Indie a jedna z Kene. Nezvestný kňaz je indického pôvodu. Svätý Otec František na tragickú správu okamžite reagoval uistením o modlitbe a o osobnej blízkosti.

„Pápež František… sa modlí, aby toto nezmyselné vraždenie prebudilo svedomie, viedlo ku zmene srdca a inšpirovalo všetky strany k zloženiu zbraní a k začiatku dialógu. V mene Božom vyzýva všetky strany súčasného konfliktu k odmietnutiu násilia a k obnove ich záväzku voči jemenskému ľudu, hlavne tým najnúdznejších, ktorým sa sestry a ich pomocníci usilovali slúžiť,“ uvádza sa v kondolenčnej správe podpísanej kardinálom Pietrom Parolinom, štátnym sekretárom Svätej stolice.

Podľa slov apoštolského vikára v južnej Arábii Mons. Paula Hindera pre agentúru Asia News, v piatok 4. marca ráno o 8.30 miestneho času vtrhli do zariadenia pre seniorov v meste Aden osoby v uniformách. Zabili každého, kto sa im dostal do cesty. Potom prišli k sestrám Matky Terezy a zastrelili ich. Predstavená, ktorej sa podarilo skryť, útok prežila a teraz už je v bezpečí. O saleziánskom kňazovi, ktorý býval v objekte a v čase útoku sa zdržiaval v kaplnke sa neobjavili ďalšie správy.

Pre Mons. Hindera z barbarského činu vyplýva „jasný signál: ide o niečo, čo má dočinenia s náboženstvom.“ „Vedeli sme, že situácia bola ťažká, a že sestry, ktoré už v minulosti boli predmetom cielených útokov, boli v istom ohrození,“ povedal Mons. Hinder pre agentúru Asia News a dodal: „Rozhodli sa zostať, nech sa deje čokoľvek, pretože je to súčasť ich spirituality.“

V júli roku 1998 zavraždil ozbrojený muž v jemenskom meste Hodeida tri sestry z rovnakej Kongregácie misionárok lásky, keď vychádzali z nemocnice.

Zdroj: TKKBS