Dominikáni pozývajú na film Psi Pána

Dominikáni pozývajú na premiéru celovečerného dokumentárneho filmu Psi Pána alebo Zjedz ten film, ktorý hľadá odpoveď na otázku, kto sú vlastne dominikáni a ako funguje život v rehoľnom spoločenstve v 21. storočí. Premiéra filmu na Slovensku sa uskutoční v nedeľu 26. marca o 18:30 v Košiciach v Dominikánskom kultúrnom centre Veritas na Dominikánskom námestí. Nebude na nej chýbať ani režisér Jonáš Vacek a iniciátor filmu brat Jindřich OP.

Režisér dokumentu Jonáš Vacek o dominikánoch hovorí: „Dominikáni ma dostali vždy, keď som tam prišiel. Narazil som u nich na otvorenosť, ktorá ma naozaj prekvapila. Niekedy som sa hanbil, niekedy som sa čudoval. Natočiť o nich klasický dokument by bolo to posledné, čo by o nich naozaj vypovedalo.“

Čo v dnešnej dobe znamená obliecť si dominikánsky habit? Rehoľa kazateľov, dominikáni, nie sú len kapitolou z histórie Cirkvi. Je to stále aktívne fungujúce spoločenstvo bratov a sestier. Psi Pána však nechcú popisovať dlhú históriu rehole. Namiesto toho sliedia za múrmi súčasných českých kláštorov, aby obyčajným smrteľníkom ukázali, čo obnáša život v tejto komunite a ako vyzerá ich kontakt s okolitým svetom. Neznámym prostredím vo filme sprevádza jeden z členov rádu, brat Jindřich. Jeho prostredníctvom spoznávame každodennú prácu a poslanie dominikánov. Vidíme pokoru, radosť a naplnenie, ale aj tiene pochybností a pocity ťažkosti zo zvolenej cesty.

„Domini canes“ – teda doslova „psi Pána“ alebo aj Rád kazateľov oslávil minulý rok 800. výročie od svojho založenia Dominikom Guzmánom. Preto sú známi aj ako dominikáni. Majú mužskú vetvu, kontemplatívne mníšky žijúce v klauzúre a kongregáciu sestier, zameranú na aktívnu činnosť. Hlavným poslaním dominikánov je kázanie.

…….

Psi Páně aneb Sněz ten film
ČR 2017, 70 minut, česká verze © Česká dominikánská provincie
Scénář, režie: Jonáš Vacek, střih: Juraj Ondruš, kamera: Pavel Mašek, zvuk: Ondřej Šmejkal, hudba: Pavel Vrtěl, grafika: Tobiáš Kučera, výkonný producent: Jan Perout, produkce: Forleaf  Manažer filmu: Karel Studený
Lístky na predstavenie si môžete rezervovať tu:

-msk-