Lapacho

Ponúkame vám ďalšiu šálku čaju z článkov uverejnených v časopise Zasvätený život v rubrike Z božej lekárne.


Pred nejakým časom sme v tomto časopise uverejnili skúsenosti pátra Szeligu, ktorý pôsobil dlhé roky v Južnej Amerike a prenikol veľmi hlboko do pôsobenia tamojších rastlín na rôzne zdravotné problémy.

Uviedla som podrobnejšie vlastnosti a účinky Uncarie a teraz to bude Lapacho (lapačo, Tabebuia serratigoli, Tatebuia impetiginosa).

Všeobecný popis

Lapacho je bylinný čaj, pochádzajúci z Južnej Ameriky. Pripravuje sa z vnútornej vrstvy kôry stromu lapacho, ktorého domovinou sú lesy Brazílie, Bolívie, Peru, severnej Argentíny a Paraguaja. Domorodé použitie zahŕňa stavy ako je malária, anémia, respiračné problémy, nachladnutie, kašeľ, chrípka, plesňové infekcie, artritída. Používa sa aj proti hadiemu uštipnutiu, zlému krvnému obehu a rakovine.

Vedecké výskumy

Avšak o liečivý potenciál tejto rastliny sa zaujíma aj medicína. V 60. rokoch minulého storočia boli publikované výsledky úspešnej liečby niektorých foriem rakoviny, čo veľmi urýchlilo farmakologický výskum tejto rastliny. Protirakovinový účinok čaju Inkov sa pripisuje naftochinonom, derivátom lapacholu, ktoré boli nájdené v dreve, hlavne z vnútornej časti kôry tohto stromu. Samotný lapachol vykazuje protirakovinové a protizápalové účinky; pôsobí tiež proti baktériám a plesniam.

Tieto výsledky potvrdili rôzne lekárske tímy: v 50. rokoch minulého storočia to bol prof. Osvald Gonsalves na univerzite v Recife, neskôr prof. Walter Radames Accorsi v nemocnici v San Paolo, kde použili lapacho pri liečení pacientov s leukémiou, nádormi, zápalovými ochoreniami a imúnnymi ochoreniami.

Výsledky boli veľmi sľubné a ich publikácie vyvolali veľký záujem. Dokonca výsledky prof. Accorsiho boli začlenené do brazílskej Pharmacopey, ktorá udáva, že lapacho je možné použiť pri všetkých typoch nádorov a leukémie.

Antimykotické a antimikrobiálne vlastnosti

Zaujímavé sú antimikrobiálne vlastnosti biologicky aktívnych látok lapacha, ktoré boli klinicky overené v niekoľkých štúdiách. Tieto látky vykazujú silné inhibičné účinky na rast grampozitívnych baktérií a plesní, ako sú Candida, Staphylococcus, Streptococcus, Trichophyton, Brucela, Pneumonia a Shigela.

Antivírusové pôsobenie

Táto aktivita je založená na enzymatických procesoch, ktoré vírus potrebuje na to, aby sa rozmnožoval. Práve lapacholol a jeho deriváty preukázali protivírusový účinok, a to proti virus herpes simplex I. a II., aj proti vírusu poliomyelitídy. Jeho derivát je aktívny aj proti retrovírusom a proti vírusom chrípky.

Antiparazitárny účinok

Podľa brazílskych výskumov je lapacho účinné proti mnohým tropickým parazitom. Ochorenia, ktoré reagovali na liečenie lapachom, boli malária a schistosomiáza.

Ostatné účinky

Okrem vyššie uvedených účinkov sú tu aj mnohé iné benefity tejto rastliny. Uvádzam niektoré:

  • odstraňuje z tela nečistoty a ťažké kovy;
  • normalizuje a posilňuje činnosť pečene, obličiek a sleziny;
  • posilňuje imunitný systém;
  • posilňuje srdce a krvný obeh;
  • pomáha odstraňovať usadeniny v cievach;
  • upokojuje podráždené nervy;
  • pomáha odstrániť migrénu;
  • pozitívne ovplyvňuje spánok.

Aj keď lapacho a jeho účinné látky javia také zaujímavé možnosti využitia v humánnej medicíne, jeho účinnosť nebola u ľudí dostatočne overená. Je zrejmé, že ďalší výskum lapacha je nevyhnutný. Aj keď neboli pozorované žiadne závažné vedľajšie účinky, treba upozorniť, že jeho užívanie sa neodporúča v tehotenstve a pri kojení, ani v kombinácii s antikoagulačnou liečbou.

Pozor na kvalitu

Nie je lapacho ako lapacho. Existuje niekoľko druhov stromov Tabebuia, ale nie všetky obsahujú účinné látky alebo ich obsahujú v nedostatočnom množstve. Najvyšší obsah lapacholu je vo vnútornej časti kôry. No ak sa do čaju pridá aj vonkajšia vrstva, môže byť množstvo lapacholu nedostatočné.

V tropickej Amerike je rozšírených asi 90 druhov rodu Tabebuia. Tieto až 30 metrov vysoké stromy poskytujú veľmi kvalitné drevo. Niektoré z nich sa ťažia pre stavebné účely a vyvážajú sa aj mimo Južnej Ameriky, čo vysvetľuje rôznosť druhov kôry, ktorá sa predáva ako prírodný liečivý produkt.

Najvhodnejšou je stále vnútorná kôra stromu, nazývaného lapacho červené (Tabebuia impetuginosa). Odvar sa pripravuje varom (cca 1 čajová lyžička na pol litra vody, varí sa asi 3 minúty), má krásnu červenú farbu, veľmi lahodnú chuť a vôňu, ktorá trocha pripomína vanilku.

Pitie tohto čaju je veľmi vhodné pri nachladnutí a chrípke, a to v kombinácii s ďalšími rastlinami: Uncaria, Wira a Muňa-muňa (po 1 čajovej lyžičke na liter vody) a môžete z neho pomaly upíjať celý deň.

Tatiana Berecká